Kadına Yönelik Şiddetin Önemli Bir Problem Olduğunun Altı Çizildi

Vakfıkebir Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonunda kurumda görevli öğretmen ve personele Kadın Erkek Fırsat Eşitliği ve kadına Mücadele Farkındalık Eğitimi verildi.

Trabzon Valiliği 2022-2023 Yerel Eşitlik Eylem Planı kapsamında Trabzon Valiliği, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğiyle Vakfıkebir Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonunda kurumda görevli öğretmen ve personele Kadın Erkek Fırsat Eşitliği ve Kadına Yönelik Şikadınaalık Eğitimi verildi. Programın sonunda katılımcılara Kadına El Kalkamaz broşürleri dağıtıldı. Verilen seminerde Kadına yönelik kadına ihlali ve ayrımcılık biçimi olarak kültürel, ekonomik, coğrafi sınır tanımaksızın tüm dünyada varlığını sürdürmektedir. Kadına yönelik şikadınan haklarından yararlanmalarını ciddi biçimde engellemekte; yaşam, güvenlik, özgürlük, saygınlık, fiziksel ve duygusal sağlık hakkı gibi temel haklarını ihlal etmekte veya pratikte geçersiz kılmaktadır. Engelli kadınlar ve kız çocukları gibi belirli gruplar ise çoğu durumda, gerek kendi evlerinde gerekse dışarıda; şiddet, yaralanma, suistimal, ihmal, ihmalkâr davranış, kötü muamele veya sömürü gibi risklere karşı daha açık durumdadır.1 Çok boyutlu bir sorun alanı olan Kadına yönelik şikadınak ev içi şiddet, yalnızca kadınları olumsuz etkilemekle kalmamakta, bir bütün olarak toplumu da olumsuz etkilemektedir. Kadına yönelik şiddeti doğuran etkenler toplumsal cinsiyet eşitsizliği temelinde kadınayapı sergilemektedir. Kültürel faktörler, evlilik içinde çatışma yaşama, ilişkide sorunları çözememe gibi ilişki faktörleri; kadının ekonomik bağımsızlığının olmaması, istihdam olanaklarına erişimde sınırlılıklar gibi ekonomik faktörler ile karar alma mekanizmalarında ve yasal düzeyde kadın-erkek eşitliğinin sağlanamamış olması Kadına ortaya çıkmasını etkileyen temel faktörlerdir. Bu nedenle şiddetin ortadan kaldırılması, kapsamlı ve eşgüdümlü politikalar gerektirmektedir. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından kabul edilen Karar'da ilk defa; kadına yönelik şiddetin kadınlar ve erkekler arasındaki tarihi eşitsiz ilişkilerden doğduğu, kadına yönelik şiddetin kadınların her türlü insan haklarını ve temel özgürlüklerini kullanmaktan mahrum bıraktığı, kadınların kapasitesini geliştirebilmeleri için büyük bir engel yarattığı kabul edilmiştir. Kadına yönelik şiddetin, erkeklerin kadınlar üzerinde tahakküm aracı olduğu ve kadınları ikincilleştirip gelişmelerini engellediği ve bunun da kadın ve erkek arasındaki güç eşitsizliğiyle ilgili olduğu belirtilmektedir. Bir insan hakkı ihlali olarak "kadına yönelik şiddet" olgusu, uzun yıllar boyunca özel yaşam ve aile mahremiyeti içerisinde algılanmış, bu nedenle de gerek uluslararası gerekse ulusal düzeyde insan hakları gündemine geç girmiştir. Uluslararası düzeyde 1980'li yıllarla birlikte görünürlük kazanmaya başlayan bu olgu, 1990'lardan itibaren toplumsal bir sorun ve bir insan hakkı meselesi olarak görülmeye başlanmıştır. 1991 yılında, BM Ekonomik ve Sosyal Haklar Komisyonu ve Kadının Statüsü Komisyonu (KSK) tarafından, kadına yönelik şiddetin önemli bir problem olduğunun altı çizilmiştir. Açıklamalarında bulunuldu.

https://www.buyuklimanpostasi.com/vakfikebir/kadina-yonelik-siddetin-onemli-bir-problem-oldugunun-alti-cizildi-h21096.html