Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele için 16 Günlük Aktivizm Kampanyası
Batman Üniversitesi, Tüpraş ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin katılımıyla "Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele için 16 Günlük Aktivizm Kampanyası" kapsamında farkındalık amaçlı bir konferans gerçekleştirdi.
Üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen etkinlikte, kadınlara yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğuna dikkat çekildi. Çözüm önerileriyle ilgili değerlendirmelerini paylaşan katılımcılar, atılması gereken adımlara yönelik fikir alışverişinde bulundu. Batman Üniversitesi Türkiye'nin lider sanayi şirketi Tüpraş ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin katılımıyla her yıl 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde başlayıp 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar devam eden 16 Günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında bir konferans düzenledi. Batman Üniversitesi Merkez Kampüsü Konferans Salonu'nda 5 Aralık tarihinde gerçekleştirilen, yoğun ilgi gören etkinlikte, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mehtap Nasıroğlu Aydın, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Ülke Direktör Yardımcısı Zeliha Ünaldı, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) HeForShe Türkiye Koordinatörü Sinem Aydın, Koç Holding Sürdürülebilirlik ve Paydaş İlişkileri Yöneticisi Pelin Kihtir ve Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürü Çiler Teber konuşmacı olarak yer aldı.
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Kurtuluş Savaşı'ndan bu yana Türkiye'nin tarihine imza atmış Nene Hatun, Halime Çavuş, Fatma Refet Angın, Sabiha Gökçen gibi kadın kahramanları anarak başladığı konuşmasında, "Böylesine asil, böylesine fedakâr kadınların ilmek ilmek dokuduğu, besleyip büyüttüğü ulu çınarın Anadolu'nun gölgesinde bugün bizim tek gündemimiz onların yaktığı meşaleyi daha yukarıya nasıl taşıyacağımız olmalıdır" dedi. Demir şöyle devam etti: "Kadına şiddeti asla kabul etmedik, etmeyeceğiz. Bu toprakların, Anadolu çınarının kadınları hep en ön safta, asaletiyle, zarafetiyle, erdemiyle ve donanımıyla dimdik duracak. Ne bir adım geride ne de kimsenin gölgesinde kalacak. Çünkü biz biliyoruz ki, kadınlarını geride bırakan toplum, geride kalmaya mahkûmdur. Şiddetin her türlüsünü bu toprakların üzerinden silmek için uğraşacağız ve bu mücadeleden asla taviz vermeyeceğiz." Şiddetten uzak bir toplum ve dünyanın mümkün olabileceğini göstermek istiyoruz.
Açılışta yaptığı konuşmada merkez olarak temel amaçlarının toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı arttırmak olduğunu belirten Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Nasıroğlu Aydın, şiddetten uzak bir toplum ve dünyanın mümkün olabileceğini göstermek istediklerini ve bunun için ulusal ve uluslararası paydaşlarla birlikte çalıştıklarını belirtti. Türkiye'de her 10 kadından yaklaşık 4'ü şiddete maruz kalıyor Bu yıl #SheSaidNo kampanyası ile kadınlara yönelik yakın partner şiddetine dikkat çeken Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye, 25 Kasım ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü arasındaki 16 gün boyunca kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi için uluslararası topluma harekete geçme çağrısı yaptı. 16 Günlük Aktivizm süreciyle yakın partner şiddetinin belirtileri ve sonuçlarıyla ilgili farkındalık yaratılması amaçlanıyor.