Pozitif Alan Savunuculuk Çalıştayı nasıl geçti?

Pozitif Alan Savunuculuk Çalıştayı’nde öne çıkan başlıklar: Ulusal HIV/AIDS Kongresi, LGBTİ+ ve HIV alanında çalışan örgütlerin kullandığı dil, kilit grupların dışlanması, lobicilik, HIV’in tıbbî alanda sıkışması ve test merkezleri.

17 Mayıs Derneği tarafından kurulan ve sivil bir inisiyatif olan Pozitif Alan’ın Savunuculuk Çalıştayı 12 – 14 Aralık’ta Ankara’da gerçekleşti. Amacı “LGBTİ+ ve HIV alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin güncel durumlarına bakmak, HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların ihtiyaçlarına odaklanmak ve koordinasyon oluşturmak” olan çalıştayların dördüncüsü olan buluşmaya katılan kurumlar şöyle: Pozitif-iz Derneği, Türkiye Aile Planlama Vakfı (TAPV), Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu (CİSÜ), Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği, İnter Dayanışma, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık Ve İnsan Hakları Derneği, Muamma LGBTİ, 17 Mayıs Derneği, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, Kaos GL Derneği, ÜniKuir Derneği, Pembe Hayat Derneği, Özgür Renkler Derneği.

Pozitif-iz Derneği’ni temsilen Önder Bora’nın katıldığı çalıştayın kurum tarafından paylaşılan çıktıları şöyle oldu:

Çalıştayın ilk günü olan 12 Aralık 2022 günü ilk oturum saat 16:00-17:30 saatleri arasında gerçekleştirildi. Defne Güzel’in yürütücülüğünde katılımcıların kendilerini tanıtmasının ardından ‘’Genel değerlendirme: Örgütlerin gündeminde neler var?’’ başlığında konuşmalar gerçekleşti.

Öne çıkan başlıklar:

Eleştiriler olarak aşağıdaki maddeler sıralandı;

17:45-18:45 saatleri arasında “B=B kampanyasında uluslararası durum.’’ oturumu planlanmıştı. Konuşmacının rahatsızlanması nedeniyle katılamaması üzerine katılımcılar B=B yi tartıştı ve buna göre şu kararlara vardı;

Çalıştayın ikinci gününde HIV alanındaki sorunlar ele alınıp tespit edildi;

Çözüm önerileri:

Çalıştayın son gününde ilk oturumda deneyim paylaşımları yapıldı;

İkinci oturumda koordinasyon planlandı;

https://kaosgl.org/haber/pozitif-alan-dan-hiv-savunuculuk-calistayi-birlikte-calismanin-olanaklari