Şiddete karşı birlikte güçlüyüz
Birleşmiş Milletler Kadım Birimi (UN Women), Avrupa Birliği tarafından finanse edilen "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan" projesi kapsamında sivil toplum kuruluşlarına mali ve teknik destek sağlıyor.
İlk fazda Türkiye'nin 17 ilinden 18 sivil toplum kuruluşuna küçük hibe desteği veren UN Women, ikinci fazda 18 sivil toplum kuruluşuna daha küçük hibe desteği vermeye başladı. UN Women ayrıca 10 sivil toplum kuruluşuyla birlikte kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin sonlanması, kadınların adalete ve insan hakları mekanizmalarına erişimi ve kadınların ekonomik açıdan güçlenmesi alanlarında ortak projeler yürütüyor.
Kadınlara, kız çocuklarına ve kırılgan gruplara yönelik şiddetle mücadele eden sivil toplum kuruluşları, 16 Günlük Aktivizm kampanyası kapsamında şiddetle nasıl mücadele ettiklerini anlattı.
Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği / Erzincan Katre Yönetim Kurulu üyesi İlknur Akbaba; 2019 yılında Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği'ni alanda çalışan feminist kadınlar olarak kurduk. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve feminist perspektifi benimseyen çalışmalar yürütüyoruz. Farklı illerdeki kadın örgütleri ve insan hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapıyoruz. Danışma merkezimizde şiddet mağdurlarına, hukuki, sosyal ve psikolojik destek sağlıyoruz. Şiddete maruz kalan hedef kitlemizle çalışırken feminist perspektifle, "mağdurun beyanı esastır" ilkesi doğrultusunda, hiyerarşik bir ilişki kurmadan, kurtarıcı rolüne bürünmeden, yargılamadan, dayanışmayı esas alarak destek sağlıyoruz. Yaptığımız çalışmalar ve sağladığımız desteğin amacı ayrım gözetmeksizin toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının sağlanması, şiddetin normalleştirilmesine neden olan kabul ve tutumların sorgulanması, şiddetin toplumsal bir sorun olduğu gerçeğinin farkına varılması ve toplumsal cinsiyet temelli şiddete karşı kapsamlı bir mücadele yürütülmesi.
Bu amaçlar doğrultusunda saha çalışmaları, atölye çalışmaları ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik eğitimler düzenliyoruz. Haberin Devamı Psikolojik destek... Baştan Kadına Yönelik Şiddet Ve Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği / Balıkesir Ayşegül Küçükafacan - Yönetim Kurulu Başkanı;Şiddete maruz bırakılmış kadınların dava takiplerini yaparken aynı zamanda sosyal yaşama entegre olabilmeleri için psikolojik destek sağlıyoruz. Bir danışanımızın ilk geldiği günkü çaresizliğini hatırlıyorum. Şu anda il değişikliği yaparak çocukları ile yeni bir hayata başladı. Bu danışan proje kapsamında aldığımız profesyonel psikolojik destekle güçlendi. Şiddeti bir sorun ağacında tanımlarken nedenlerini sıraladığımız başlıklardan biri olan "ekonomik özgürlük - kadın istihdamı" konusunun alt başlığında "kreş sorununu" ele alacağız. Bu konuda Balıkesir Kent Konseyi Kadın Meclisi'nde çalışma başlatılması konusunda teklifimiz kabul edildi. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin temel alındığı " Baştan Öğrenci Topluluğu" kurulacak. kesmeden devam ediyor. Haberin Devamı Güvenli alanlar oluşturuyoruz Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği / Kocaeli Gülfer Kırbaş - Koordinatör; Kadınların güçlendiği, kadına yönelik şiddetin son bulduğu ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı kentler hayaliyle 2017'den beri Kocaeli merkezli çalışmalar yapıyoruz. Gençlerin ilişkilere dair konuşabilmesi ve deneyimlerini paylaşabilmesi için güvenli alanlar oluşturma hedefiyle tasarladığımız Eşitlik ve Güvenli İlişki Atölyelerini özellikle gençlerin katılımıyla yaygınlaştırıyoruz. Atölyeleri, 2022 yılında Kocaeli ve Eskişehir'de 400'den fazla gencin katılımıyla uyguladık.