“Teklif gerekçesinde ‘sapkın’ kelimesinin kullanılması doğrudan nefrete işaret ediyor”
Av. Kardelen Yılmaz: “LGBTİ+’ların da yararlanabildiği bir evlilik eşitliği yokken evlilik vurgusunun kadın ve erkek arasında olabileceğini belirten bir Anayasa değişikliği ve peşine bunun madde gerekçesinde de ‘sapkın’ gibi bir kelimenin kullanılmasının hukuken yeri yok.”
Eşitlik İzleme Merkezi; Adalet Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi’nin Meclis Başkanlığı’na getirdiği ayrımcı anayasa değişikliği teklifini 17 Mayıs Derneği’nden Av. Kardelen Yılmaz’a sordu.
Yılmaz’ın teklif ve gerekçelendirilmesi hakkındaki yorumları şöyle oldu:
“Ayrımcılık teklifin diliyle başlıyor, aslında tasarının kendisi ayrımcı. Birincisi, biz hukukun kadınların kılık kıyafetlerine yönelik sağlamasını beklerken, yalnızca örtülü Müslüman kadınların kılık kıyafetine yönelik bir güvence tanıması aslında başlı başına bir ayrımcılığın göstergesi. Kapsayıcı değil. İkincisi ise şu an zaten LGBTİ+’ların da yararlanabildiği bir evlilik eşitliği yokken evlilik vurgusunun kadın ve erkek arasında olabileceğini belirten bir Anayasa değişikliği ve peşine bunun madde gerekçesinde de ‘sapkın’ gibi bir kelimenin kullanılmasının hukuken yeri yok. Bunun kendisinin madde gerekçesinde yer alması, doğrudan bir nefrete ve ayrımcılığa işaret ediyor. Bunun bir sonu olacak. Sürekli böyle baskılayarak, dayatarak, sınırlandırarak, kısıtlayarak, kriminalize ederek hiçbir yerde hiçbir şey devam etmiyor. Mücadele; hedef gösterilme ve hukukun aslında kriminalize etmeye bir araç olarak kullanılması yönünden zorlayıcı olabilir ama hiçbir zaman ümidimizi kaybettiğimiz ve bitecek bir şey olduğunu düşünmüyorum.”