Kadınlar her gün yeni bir şiddetle karşı karşıya. Taciz, tecavüz, katliam ve şiddet haberleriyle uyanılan coğrafyada, yaşamlarına sahip çıkan kadınlar “katil” olarak damgalanıyor. Erkek şiddetine karşı önemli bir mücadele yöntemi olan özsavunma ya da hukuktaki terimle meşru müdafaa, bilinçli bir politikayla “fiziki saldırı”ya büründürülerek, “erkek adalet değil gerçek adalet” isyanı suçlu ilan ediliyor. Amaç ise hem kadınların hem de mücadelenin önünü almak. Adliye koridorlarında kadın katillerine karşı verilen mücadelede, erkeğe karşı kendini savunan kadınların davaları da önemli bir yer tutuyor. Sürece bakıldığında ise kadınların hayata tutunma mücadelesi, kadın dayanışmasının önemi ve gücü gözler önüne seriliyor. Nevin Yıldırım, Çilem Doğan, Yasemin Çakal, Name Öztürk, Havva Zor, Nagihan Erbek, Fikriye Özbek, Öznur Gülten Efeoğulları ve daha pek çok kadının hikayesi mücadele veren tüm kadınlar tarafından sahiplenildi. Tanışıklığı olsun ya da olmasın cezaevi kapıları, kadınların kucaklaştığı görüntülere sahne oldu. Davaların yargı süreci ve kadınların yaşadıklarını avukat Sevil Aracı Bek ile konuştuk.
‘KATİL’ DAMGASI VURULUYOR
Türkiye’nin, kadına yönelik şiddetin en ağır biçimlerinin yaşandığı ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Bek, kadına yönelik şiddet devlet tarafından önlenmediği ve caydırıcı cezalar uygulanmadığı için faillerin durdurulamadığını belirtti. Pek çok kadının çantalarında koruma kararı varken öldürüldüğünü söyleyen Bek, bu durumda kadınların can güvenliklerini korumak için çeşitli eylemlerde bulunmalarının oldukça doğal olduğunu dile getirdi. Bek, “Zira her canlıda içgüdüsel olarak mevcut olan yaşama refleksi, kimi zaman kendini savunma durumunda kalan kadınların da çeşitli yaralama ve öldürme olaylarında fail olarak görülmelerine sebep olabiliyor. Oysa yargı cephesinden baktığımızda kadınların kendi hayatlarını savunmaya mecbur bırakıldıkları ve bu eylemlerin meşru müdafaa kapsamında cezasızlık sebebi olarak ele alınması gerekiyor. Ölmemek için öldürmek durumunda kalan kadınların cezalandırılmadığı örnekler olsa da genelde tam tersi şekilde kadınlara ‘katil’ damgası vurulabiliyor. Yargının meşru müdafaa hakkını açıkça tanıması gerekiyor” dedi.
HAKLAR KAĞIT ÜZERİNDE KALIYOR
Kadınların şiddete karşı birlikte verdikleri mücadelenin önemine işaret eden Bek, savunma tekniklerinin öğrenilmesinden ziyade dayanışma ağları ve sağlanan olanakların arttırılması gerektiğinin altını çizdi. “Bu konuda kadınlar olarak örgütlenmeli ve özellikle korunma olanaklarının sağlanması için birlikte mücadele vermeliyiz” diyen Bek, kadını şiddetten korumakla yükümlü devlet mekanizmalarına değindi. Devlet kurumlarının hem şiddete hem de kadına yaklaşımlarının kötü olduğunu belirten Bek, kadınların “eşindir, barışın” gibi telkinlerle şiddet ortamına geri gönderildiğini ifade ederek, ekledi: “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak gibi kadın haklarında atılan kimi geri adımlar söz konusu. Kolluk ve yargı, şiddeti önlemek, faili cezalandırmak ve en önemlisi durdurmak için yeterli çabayı göstermiyor. Kağıt üzerinde var olan haklar dahi uygulanmıyor. Bu da kadına yönelik şiddetin artarak devam etmesine neden oluyor.”
https://mezopotamyaajansi35.com/tum-haberler/content/view/189156
Kadın cinayetleri neden durdurulamıyor?