Bildirgede Türk Devletleri Teşkilatı’nın Türk Eğitim Sen tarafından Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin katılımıyla Antalya’da düzenlenen, Türk Dünyasında “Sosyal Hayat ve Çalışma Hayatında Kadın” Kurultayı sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurulmasının tarihi öneme sahip olduğu belirtildi. Türk Eğitim Sen Genel Merkezi tarafından Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin katılımıyla Antalya’da Türk Dünyasında “Sosyal Hayat ve Çalışma Hayatında Kadın” Kurultayı gerçekleştirildi. 15-18 Aralık tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen kurultayın sonuç bildirgesi açıklandı. Kararların oy birliğiyle alındığı kurultayın, 31 maddeden oluşan sonuç bildirgesinde “Geleceğin Türk dünyasında kadının yerinin belirlenmesinde Türk dünyasının büyük önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” sözlerinin parola olarak kabul edilmesi önerilerek Türklüğün yükselişinin Türk kadınının hak ettiği yere yükselmesi ile özdeş olduğu bütün Türk devletleri tarafından benimsenmelidir” denildi.
KADINA DAİR KONULAR MASAYA YATIRILDI
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Merkez Yönetim Kurulu, Kadın Komisyonu Üyeleri, UAESEB yöneticileri ve temsilcileri, Kadın Hareketi Derneği başkanı ile yöneticilerinin katıldığı kurultayda, sendikal örgütlenmede kadının yeri, sorunları ve çözüm önerileri, kadın istihdamına yönelik çıkarılan yasaların eksiklikleri ve çözüm önerileri, çalışma hayatında kadın hakları, kadına yönelik şiddet ve çözüm önerileri, çalışma hayatında kadınların maruz kaldığı mobbing, toplumsal cinsiyet rolü çalışma hayatında kadın, sosyal medya ve kitle iletişim araçlarında kadınlara yönelik duyarlılık, kadın erkek fırsat eşitliğinin geliştirilmesi için öneriler, geleceğin Türk dünyasında kadının yeri ve geleceğin dünyasında kadına biçilen görev konuları masaya yatırıldı. Söz konusu konular 10 başlık altında 4 farklı oturumda, alanında uzman bilim insanlarının, araştırmacıların, sivil toplum kuruluşları ile eğitim çalışanlarının katkısı ile masaya yatırıldı. Türk Dünyası’nda kadın farkındalığının geliştirilmesi, kadınlara sendikal örgütlenmede, istihdamda yeterince imkan tanınması, kadınlara yönelik şiddet ve mobbingin önlenmesi, sosyal medya ve kitle iletişim araçlarında kadınlara yönelik duyarlılığın arttırılması, fırsat eşitliğinin sağlanması ve 21. Yüzyılın Türk asrı olacağı inancının ete kemiğe bürünmesi için kadınların hangi görevleri üstlenmesi ve inisiyatif kullanması, Türk dünyasının çeşitli bölgelerinde savaş, göç, yokluk, asimilasyon politikasına maruz kalan Türklerin, Türk kadınlarının durumlarının dünya kamuoyuna duyurulmasına yönelik oy birliğiyle alınan kararlar, kamuoyuna açıklandı.
“GEREKLİ GİRİŞİMLER YAPILMALI”
31 maddelik sonuç bildirgesinin ilk maddesinde, “Küreselleşme olgusunun pek çok sorunu da beraberinde getirdiği bilinmektedir. Bu çerçevede milli kültürlerin de bu etkinin dışında kalmadığı açıktır. Sibirya’dan Avrupa’ya, Afrika’nın Kuzeyinden Güney Türkistan’a kadar oldukça geniş bir coğrafi alana yayılmış olan Türk kültür sahası da çeşitli boyutlarıyla birlikte aynı olumsuzluklarla karşı karşıyadır. Türk kadının layık olduğu yere kavuşabilmesinde Türk kültürünü ana dinamiklerinden yola çıkarak geçmişimizden bu güne güçlü ve aktif Türk kadını imgesinin mevcut ve gelecek nesillere aktarılabilmesi konusunda Türk Devletleri Teşkilatı, UAESEB, UNESCO başta olmak üzere, ilgili ve etkili uluslararası kuruluşlar nezdinde gerekli girişimleri yapmalıdır” denildi.
https://www.antalyasonhaber.com/kadin-kurultayinin-sonuc-bildirgesi-aciklandi-310533h.htm
İhsangazi MYO’da KADES bilgilendirmesi