Kaos GL Derneği, yeni derleme kitabını yayınladı. “Damdan Düşen Yazılar” başlıklı kitapta 22 yazarın 25 yazısı yer alıyor.
Eşitlik mücadelesi üzerine yazıların yer aldığı kitap dört ana bölümden oluşuyor:
*Beden, yas, varoluş ötesinde halimiz, ahvalimiz
*Hakların ışığında LGBTİ+’lar için eşitliği örmek
*Duruşmalar, mitingler, eylemler… Mücadele her yerde
*Sayılarla ve verilerle başka bir dünyanın tahayyülü
Kitap ismini bir Nasreddin Hoca fıkrasından alıyor. Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar, neden bu ismi seçtiklerini sunuş yazısında şöyle anlatıyor:
“Damdan düşenin halini, damdan düşen bilir.”
Meşhur bir Nasreddin Hoca fıkrasından çıkan bu atasözüyle, ancak aynı badireleri atlatmış kişilerin birbirlerini tam manasıyla anlayabilecekleri ifade edilir. Aynı acıları çekmemiş, aynı sorunları yaşamamış kişiler ise birbirlerini sadece teselli edebilir. Hoca da bu cümleyi zaten damdan düştükten sonra kendisine doktor getirdiklerinde kurar.
Bu atasözünü kendi bağlamımıza uyarlarsak; LGBTİ+ olmak, damdan düşmek değildir elbette. Ama cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve özelliğiniz dolayısıyla size yaşatılanlar, tam anlamıyla damdan düşmek gibidir. Eşitliğin olmadığı, eşitlik adına kamu düzeyinde adımların atılmadığı toplumlarda, LGBTİ+’lar damdan düşmeyip adeta itiliyorlar. Ve eşitlik, tekrar dama çıkarma mücadelesinin kendisine dönüşüyor. Haliyle, eşit haklar meselesi yasal düzenlemeleri de aşan bir uygulama konusuna dönüşüyor.
Peki, bu mücadelede damdan düşenleri tam manasıyla anlayamasa da “teselli edebilecekler” kimlerdir diye sorduğumuzda karşımıza uzmanlar çıkıyor. Türkiye’deki LGBTİ+ hareketinin tarihi, 90’larda damdan düşenlerin bir araya gelmesine uzanıyor. LGBTİ+’ların eşitlik ve özgürlük mücadelesinde ilk ve en önemli basamak, damdan düşenlerin neden ve nasıl düştüklerini anlamak, anladıklarını paylaşmak, kendisi gibi olanlarla bir araya gelmek denebilir.
Yeni nesil hak ihlali ‘Stalking’