a

ÇYDD’de Gençlere İnsan Hakları Dersleri

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Balıkesir Şubesi 2022-2023 dönemi öğrencilerle ilk buluşma ve tanışma toplantısı bursiyer öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Toplantı Salonunda yapılan toplantıda derneğin çalışmaları ve projeleri öğrencilere tanıtılırken, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla da öğrencilere insan hakları konusunda bilgilendirme yapıldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Balıkesir Şube Başkanı İsmail Erten toplantının açılış konuşmasında ilk olarak insan hakları konusuna değinde. Erten konuşmasının devamında dernek çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

“İNSAN HAKLARI KOLAY KAZANILMADI”

İnsan Hakları Evrensel Bildirisinde yer alan insan hakları konusunda öğrencileri bilgilendiren Dernek Başkanı İsmail Erten, günümüzde çok sayıda kadın ve çocukların insan hakkı ihlali bulunduğunu ifade etti. Erten, “ÇYDD’yi bir üniversite olarak görüyorum ve ben bu üniversitenin 25 yıllık öğrencisiyim. Üstelik bugün insan hakları günüdür. Bugün en küçük hakkı bile kolay kazanmadık. Nice bedeller ödendi. İran’da görüyorsunuz kadınlar saçlarının bir tek telini göstermek için yani türbanı çıkarabilmek için ne mücadeleler verdiklerini gözlerinizle görüyorsunuz. Kadınların bu ülkede özgürleşmesi için tarikatların eline düşenlerin ne acılar çektiklerini hep birlikte görüyoruz. Onun için insan hakları herkes için her zaman geçerlidir. Bunun bedelini ödeyerek insanlar geldi. Engizisyon mahkemeleri 1250’lerde İspanya’da kuruldu, Fransız İhtilali ile tarihten silindi, bu 500 yıllık dönemde 10 milyon insan düşünceleri nedeniyle yakıldı” diye konuştu.

“İDAM İNSAN HAKLARI İHLALİDİR”

İnsan Haklarının ilk yazılı belgesinin 1215’te İngiltere’de yazıldığını hatırlatan İsmail Erten, “Macnacarta Belgesi İngiltere’de kralın yetkilerinin sınırlandırıldığı belgedir. Daha sonra 1789’da insanlar Fransız devrimiyle özgürlük, eşitlik, kardeşlik belgileriyle yol açıktılar, bunun için bedel ödediler. Daha sonra 1917 Fransız Devrimiyle sosyal haklar, çalışma, iş, örgütlenme güvencesi, düşünce özgürlüğü gibi hakları kazandık. Ama insan haklarının birinci hakkı yaşama hakkı kutsaldır, devredilmez. İdam bir insan hakları ihlalidir. Yaşama hakkına bir saldırıdır. Onun için idam bir ceza değil bir yaşamın yok edilmesidir. İnsan haklarının birinci maddesinin ihlal edilmesidir. Bunu böyle kabul edelim. Uygar, çağdaş ülkelerin hiç birince idam cezası yoktur. Suçlu cezalandırılmalıdır ama idam edilmemelidir, idamın geri dönüşü yoktur. Suçsuz yere nice insanlar idam edildikten sonra suçsuz oldukları kanıtlanmıştır” dedi.

“İNSAN ONURU KORUNMALIDIR”

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi hakkında bilgiler veren ÇYDD Şube Başkanı İsmail Erten, “İnsan Haklarının ikinci maddesi eşitlik, özgürlüktür. Daha sonra sosyal haklar geliyor. İnsanlık geliştikçe yeni haklar ortaya çıkıyor. Gezi özgürlüğü, düşünce, inanç, örgütlenme özgürlüğü Sovyet Devriminin insanlığa armağanıdır. İnsanlık geliştikçe yeni haklar ortaya çıktığına göre günümüzde hava, su ve bilişim hakkı ortaya çıktı. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin ilk maddesinde insan onuruyla yaşar der. Yani bazen onurumuz kırıldı, çiğnendi diyoruz. İnsan onuru korunmalıdır. Onur kırılması bizim yapmak istediklerimizin engellenmesidir. İşkence gören değildir onuru kırılan, işkence edendir onursuz olan. Onursuz olan bizim haklarımızı elimizden alandır. Ezilen, işkence gören, zulme, haksızlığa uğrayanın onuru asla yere düşmez. Yeter ki biz boyun eğmeyelim, vazgeçmeyelim. Vaz geçmeyenin onuru kırılmaz. Onursuz olan bize işkence edendir” ifadelerini kullandı.

ÇYDD’DE GENÇLERE İNSAN HAKLARI DERSLERİ

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Çocuklar, karacalar, çiçekler, ateşler” sergisi sizi bekliyor

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için inceleyebilirsiniz.