Millet İttifakı’nı oluşturan 6 siyasi parti, devlet yönetiminde ve ekonomide hedefleri, reformları, politikaları, projeleri içeren Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni açıkladı.
Dün (30 Ocak) yapılan etkinlikle açıklanan 244 sayfalık metinde LGBTİ+ hakları yer almadı. Toplumsal cinsiyet ifadesinin ve İstanbul Sözleşmesi’nin de yer almadığı metne tepkiler de gecikmedi.
Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği’nden (GALADER) Nedime Erdoğan, ittifakın ortak politikalar mutabakat metnini KaosGL.org’a değerlendirdi. Erdoğan, bir ihtimal metinde olmasa da konuşmalarda değinilir diye tüm etkinliği takip ettiğini belirterek, “Ancak sadece bir konuşmacı İstanbul Sözleşmesi’nden bahsetti. O da zaten metinde yer almıyordu” dedi.
Erdoğan, mutabakat metnini şöyle değerlendirdi:
“Şaşırarak ve üzülerek izledim. LGBTİ+’lar için kendi öz mücadelesi, aile ve kadın örgütlerinin desteğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha fark ettim. Bizi, birbirimizle bıraktılar. LGBTİ+’lara nefretin ve ayrımcılığın bu kadar yükseldiği durumda bir söz dahi üretilmemesini hem bir anne hem de bir ebeveyn örgütü temsilcisi olarak kınıyorum. Ayrımcılık ve nefret söylemlerine dair en ufak bir vurgu dahi yapılmaması kabul edilemez.”
Erdoğan, bu metinle iktidarın saldırılarına karşı LGBTİ+’ların bir kez daha yalnızlaştırıldığını belirterek şöyle devam etti:
“LGBTİ+’ların nasıl yalnızlaştırıldığını hep yüreğimde hissediyordum. Bunun böyle devam edeceğini görüyoruz. LGBT+ meselesini gündeme almış herkesin bu konuyu çok dikkatlice yeniden değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Şu haliyle Millet İttifakı maalesef umut vaat etmiyor.”
Kapsamlı metinde LGBTİ+ hakları, LGBTİ+’ların eşitliği, ayrımcılık, nefret söylemi ve nefret suçlarına ilişkin ise bir cümle dahi yer almıyor. Metinde farklı başlıklarda ayrımcılıkla mücadeleden bahsedilirken “cinsiyet, etnik köken, din, dil, yerleşim yeri, sağlık durumu, sosyo-ekonomik koşulları” sayılıyor. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, ayrımcılık temelleri arasında sıralanmıyor. Ayrıca, ayrımcılık temelleri sayılırken “vb.” ifadesi de yer almayarak sınırlandırılıyor.
Mutabakat metnine göre altılı masa, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını “Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı” şeklinde yeniden yapılandırmayı vaad ediyor. Ancak, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çıkılan İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmesi ittifakın vaatleri arasında yer almıyor.
Öte yandan, mutabakat metninin “Aile ve Çocuk” altbaşlığında, “Aile kurumunu koruma ve kollamayı önceleyeceğiz” ilke olarak yer alıyor. Metnin hiçbir yerinde “toplumsal cinsiyet eşitliği” kavramının kullanılmaması; onun yerine “cinsiyet eşitliğinin” tercih edilmesi de dikkat çeken bir diğer detay.
Diyarbakır Barosu: “Ayrımcı ve nefret içerir değişiklik teklifini geri çekin!”