a

Cinsel şiddete karşı 10 yıldır tabularla mücadele

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, 10 yıldır toplumun, medyanın ve devletin cinsel şiddet meselesine yaklaşımını mağdur lehine değiştirmek için mücadele ediyor. Derneğin kurucu üyelerinden Hilal Esmer'den derneğin kuruluş hikâyesini, cinsel şiddetle ilgili doğru bilinen yanlışları konuştuk.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, platform olarak 2012’de, resmi olarak ise 2014 yılında kuruldu. Dernek cinsel şiddet yaşamış insanları destek ve güçlendirme, cinsel şiddeti önleme üzerine yoğunlaşmış çalışmalar yapıyor. Derneğin kurucu üyelerinden Hilal Esmer, nasıl yola çıktıklarını, mücadelenin nasıl başladığını anlattı:

KADINLARIN TALEBİ

“Ben grafik tasarımcıyım, Bundan 15 yıl önce Amargi Kadın Kooperatifi’nde gönüllüydüm. 2008 yılında bir grup cinsel şiddet yaşamış kadın bize ulaştı. Cinsel şiddet konusunda savunuculuk yapan bir grup kurmak istediklerini söylediler. Hepsinin davaları sürüyordu. Biz de onlara bir inisiyatif kurmalarını önerdik. Bu inisiyatif onlarca cinsel şiddete uğramış kadının birbirini bulması ve dayanışma kurmasını sağladı.

KELEBEK ETKİSİ

Böyle bir derneğin ne kadar gerekli olduğunu ve kelebek etkisi yarattığını gözlerimizle gördük. Bu inisiyatif derneğe dönüştü. Birçok kadın ‘Ben de cinsel şiddete uğradım’ diyerek anlatamadığı şeyleri anlatmaya başladı. Elbette kadına yönelik şiddetle mücadele eden pek çok grup vardı ama bu konunun ne kadar tabu olduğunu, görmezden gelindiğini fark ettik. Bu platformda kadınlar birbirinin davasını takip etmeye başladı, bilinçlendirme çalışmaları yaptılar.

FETHİYE’DEKİ OLAY

Fethiye’deki toplu tecavüz davasındaki adaletsizlik bu derneğin kurulmasında önemli bir kırılma noktası oldu. Toplumda büyük infial yaratan bir olaydı, üstü kapatılmaya çalışılıyordu. 8 sanık 1.5 yıl sonra beraat etti. Nüfuzlu kişilerdi… Fakat 14 yıl sonra anayasa mahkemesi yargının görevini yapmadığına yönelik karar verdi. Platform bu olaydan sonra çalışmalarına hız verdi. Tabu bir konuydu. Bir tecavüz kriz merkezi kurulması ile ilgili dönemin kadın bakanlarıyla toplantılar yapıldı. Yapılması gereken onlarca şey vardı.

” MAĞDUR SUÇLAYICILIK

Hilal Esmer çalışmalara ilk olarak cinsel şiddet ve istismarı tanımlamadan başladıklarını anlatıyor: “Tabu olan, konuşulmayan bir konuda çalıştığımızın farkındayız. Öncelikle cinsel şiddetin türlerini ayırdık. Kavramlar sözlüğü yaptık. Örneğin mağdur suçlayıcılık kavramını Türkçeye kattık. Kurban kelimesi kullanılıyordu, biz ‘hayatta kalan’ kelimesini kullanmaya başladık. Medyada faillere canavar pedofili sapık deniyordu. Bunun neden yanlış olduğunu anlattık.” 

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/cinsel-siddete-karsi-10-yildir-tabularla-mucadele-42193494

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Aleviler, ‘eşit yurttaşlık’ talebiyle büyük kurultayda buluştu

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0