a

Cinsiyete Dayalı Sertliği Sonlandırmanın Üç Yolu

Dünyanın karşı karşıya olduğu çoklu şoklar ve krizler, toplumsal cinsiyete dayalı şiddete tepkimizi iyi mi değiştiriyor? COVID-19 salgınının hanımefendilere ve kız çocuklarına yönelik yüksek düzeyde sertliği tetiklemesinden neredeyse üç yıl sonrasında, son Cinsel sertlik Araştırma Girişimi Forumu 2022 (SVRI) ileriye dönük en iyi yollara ışık tutuyor.

Meksika Cancún’da 1.000’den fazla araştırmacı, uygulayıcı, politika yapıcı ve aktivisti bir araya getiren forum, en yaygın insan hakları ihlallerinden birini durdurmak ve ele almak için neyin işe yaradığına dair yeni araştırmaların altını çizdi. Bazı katılımcılar, girişimlerinin amaçlanan etkiye haiz olmadığını içtenlikle ve cesurca paylaşırken, birçoğu, büyük ve küçük şekillerde yaşamları değiştiren çabaları tartıştı. 5 günlük forumdan sonrasında bir şey açıktı; daha iyi bir geleceğe ulaşmanın önünde duran şey kanıt eksikliği değildir. Bu, fırsatların eksikliği ve bu kanıtı uygulama isteğidir. Paylaşılan pek oldukça bulgu içinde, UNDP sunulan kendi kanıtı. 2018’den bu yana, küresel proje Toplumsal Cinsiyete Dayalı sertliği Sonlandırma ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG’ler) erişmeUNDP ile Kore Cumhuriyeti arasındaki bir ortaklık ve Birleşmiş Milletler Üniversitesi internasyonal Küresel sıhhat Enstitüsü ile ortaklık içinde, hareket için daha oldukça ve yeni ortak, kaynak ve desteği harekete geçirmek için toplumsal cinsiyete dayalı sertliği önlemeye ve ele almaya yönelik yeni yaklaşımları kontrol etti. söylemden eyleme.

Üç temel strateji ortaya çıktı. 1. Entegre olmalıyız Toplumsal cinsiyete dayalı sertlik (GBV), sürdürülebilir kalkınmanın tüm alanlarıyla kesişir. Bu, her kalkınma girişiminin, şiddetin nedenlerini ele alma ve yalnızca bayanları orantısız bir halde sertlik riskine sokan değil, bununla birlikte ilerlemeyi de sınırlayan ziyanı dokunan toplumsal normları dönüştürme şansı elde etmiş olduğu anlamına gelir. GBV’yi sona erdirme çabalarını “GBV olmayan” programlara ortak bir halde dahil etmek için değişik ortakları bir araya getirmek, GBV’yi Sonlandırma ve SDG’lere erişme proje. Endonezya, Peru ve Moldova Cumhuriyeti’ndeki pilotlar, mahalli kalkınma planlamasına bir GBV merceğini entegre ettiler. Sonuçlar, toplulukların kendileri tarafınca belirlenen ihtiyaçlara ve çözümlere odaklanan, kanıta dayalı TCDŞ önleme programları benzer halde mahalli fiil planları oldu. Ortak Unsurlar Tedavi Yaklaşımıalkol kötüye kullanımı benzer halde risk faktörleriyle birlikte sertliği azalttığı kanıtlanmıştır. Bu yaklaşım, bu iş için yeni ve daha oldukça alan açarak büyüyor. 2. Yükseltmeliyiz Kanıt, değişim yaratmak için oldukça mühim olsa da, iş burada bitmiyor. ek olarak bu kanıtları politika yapıcılara iletmeli ve bulguları eyleme geçirmelerinde onları desteklemeliyiz. Küresel projemizde bunu değişik şekillerde ele aldık. Peru’da hanım hakları savunucuları ve mahalli yönetim, Villa El Salvador (VES) topluluğundaki şiddetin nedenlerini ele almak için bir mahalli fiil planı taslağı hazırlamak suretiyle birlikte çalıştı. İşbirliği içinde emek vererek ve kilit oyuncular içinde güven inşa ederek, proje daha bütüncül bir yaklaşım benimsemeyi ve sürdürülebilirliğini ve etkilerini çoğaltmak için daha güçlü ittifaklar oluşturmayı başardı. bilhassa, mahalli fiil planına, bu yaklaşımın, her yıl sertlik riski altında olan VES’teki 80.000’den fazla kadının yalnızca yüzde 0,6’sında sertliği önlemesi durumunda kendi harcamasını çıkaracağını gösteren maliyet analizi araştırması tarafınca data verildi.

Pilot uygulamanın başlatılmasından bu yana, 15’ten fazla mahalli yönetim modelle ilgilendiğini beyan etti ve model şimdiden üç kez tekrarlandı. 3. Finansmana ihtiyacımız var yüzde 1’den azca bayanların kabaca üçte birinin fizyolojik yada cinsel şiddete maruz kalmış olmasına karşın, GBV’yi önlemek ve ele almak için iki taraflı resmi kalkınma yardımı (ODA) ve hayırseverlik fonu verilmektedir. bu “Yatırım Yapmak mecburi” emek vermesiAB-BM tarafınca finanse edilen Gündem Girişimi ve SVRI Forumunda sunulan, 500 milyon dolarlık bir yatırımla neler başarılabileceğini gösteriyor. emek verme, Spotlight’ın çabalarının 2025 yılına kadar 21 milyon hanım ve kız çocuğunun şiddete maruz kalmasını engellemiş olacağını vurguluyor. bu GBV’yi Sonlandırma ve SDG’lere erişme proje, mahalli planları finanse ederken de pozitif yönde sonuçlar buluyor. Peru, Moldova ve Endonezya’daki pilot girişimler kanalıyla, değişik belediye yönetimleri erken bir aşamada katılımcı planlama süreçlerini sahiplendiklerinde fonları seferber etmek mümkün oldu. mahalli düzey, topluluk ihtiyaçlarının belirlenmesi ve katılımcı, oldukça sektörlü ortaklıklar kanalıyla bunların finanse edilen çözümlere dönüştürülmesi için kilit fakat bir oldukça zaman gözden kaçan bir giriş noktasıdır. Moldova’da Gagavuz Yeri bölgesel hükümeti, toplumun desteğiyle bölgenin ilk güvenli alanını oluşturmak için fon ayırdı. SVRI Forumu, daha iyi bir geleceğin mümkün bulunduğunun canlı kanıtıydı. Ortaklar ve meslektaşlarla birlikte düşünceli düşünce alışverişi, öğrenme için derin anlamış olur sundu ve bu küresel projenin neticeleri ve sonraki adımları hakkında kendi düşüncelerimizi derinleştirdi. hanımefendilere ve kız çocuklarına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasına ilişkin SDG5.2 de dahil olmak suretiyle SDG’leri karşılamak için son geri sayıma yaklaşırken, tüm bu kanıtları alıp toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı eyleme dönüştürmek asla bu kadar acil olmamıştı. Bugün harekete geçelim. 

https://haberik.com/cinsiyete-dayali-sertligi-sonlandirmanin-uc-yolu-kuresel-problemler/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kadına şiddetle mücadelede kapsamında kahvehanelerde eğitim düzenlendi

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için inceleyebilirsiniz.