a

DİSK’ten Kadın Haklarına Yönelik Düzeltme Talebi

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 190 Sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin onaylanmasına çağrıda bulunarak basın toplantısı gerçekleştirdi.

KARDELEN UÇAK Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 190 Sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin onaylanmasına çağrıda bulunarak basın toplantısı gerçekleştirdi. DİSK Genel-İş Sendikası’nda gerçekleştirilen toplantıda Kadınlar Komisyonu olarak işte ve evde kadınların yaşadığı sorunlar tespit edilerek düzeltmeler talep edildi.

“ŞİDDETE VE TACİZE MARUZ KALAN KADINLAR GÜVENDE DEĞİL”

Ülke üzerinde kadınlara yönelik ayrımcılığın gün geçtikte artığını dile getiren Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “Yıllardır mücadelesini verdiğimiz toplumsal ve ekonomik sorunlar, var olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini daha da derinleştirerek kadınların evde, sokakta ve işyerlerinde daha çok fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalmasına ve hatta yaşam haklarının ellerinden alınmasına neden olmaktadır. Kadınların yaklaşık üçte biri hayatlarında en az bir kez cinsel veya fiziksel şiddete uğrarken Türkiye’de sadece son üç yılda en az 900 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü bilinmekte ve dile getirilmektedir. Yaşamın her alanında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan şiddet ve tacizle karşı karşıya kalan kadınlar için işyerleri ve çalışma hayatının da güvenli olmadığı açıktır.” ifadelerini kullandı. 25 Haziran 2021 yılında yürürlüğe girmesiyle 18 ülke tarafından onaylanan fakat henüz Türkiye tarafından cevap verilmeyen sözleşmede çalışma yaşamında şiddet ve tacizi önleme, koruma, prosedürlerinin oluşturulması, farkındalık çalışmalarının yapılması konularında öneriler verilmişti. Söz konusu sözleşme şiddet ve taciz türlerinden arınmış bir çalışma hayatını temel insan hakları çerçevesinde ele alarak taraflara uygulama sorumluluğu yükledi. Kadınların ev ve iş yaşamındaki şiddete ve tacize karşı yol haritası çizen sözleşme hem şiddeti açık bir şekilde tanımlamasıyla, hem kayıt dışı çalışanları da içine almasıyla geniş kapsama sahip.

“TALEBİMİZİ YİNELEYECEĞİZ”

Türkiye tarafından, şiddet ve tacizin, ayrımcı uygulamaların ortadan kalkmasını sağlayan ILO’nun 190 sayılı Sözleşmesi’nin onaylanması için mücadele ettiklerini söyleyen Çerkezoğlu, “15 Kasım ve 16 Kasım 2022’de TBMM’de siyasi partiler ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı ziyaret ederek ILO’nun 190 sayılı Sözleşmesi’nin onaylanması talebimizi yineleyeceğiz. Çalışma yaşamında şiddet ve tacizin ortadan kaldırılması için çalışmalarımız sürerken ILO tarafından 27 Eylül 2022’de gerçekleştirilen ILO C190 Sendikal Uygulamalar Çalıştayının bir çıktısı olan DİSK’in Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önleme politika belgesini kamuoyuyla paylaşıyoruz.” dedi.

“TAM ZAMANLI VE GÜVENCELİ İSTİHDAM OLANAKLARI”

Kadınlara yönelik ayrımcılık, şiddet ve tacizin ortadan kaldırılmasına ilişkin taleplerini tekrar eden DİSK Kadınlar Komisyonu şu şekilde sıraladı: “İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır. 25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylanmalı, etkin biçimde uygulanmalıdır. Toplumsal cinsiyet temelli suçlarda, kadın cinayetlerinde cinsiyetçi iyi hal, tahrik indirimi gibi uygulamalardan vazgeçilmelidir. İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır. Kadınların işgücüne katılımının önündeki en büyük engellerden olan ve kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmesi şarttır. Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak herkesin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır. Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir.” Kadınların yaşadığı sorunları hak ihlali olarak nitelendiren Genel Başkan, “Kadınların hayatın her alanında ve özellikle de çalışma yaşamında yaşadığı şiddet ve tacizi bir insan hakları ihlali olarak kabul ediyor, cinsiyete dayalı şiddet ve tacizi de kapsayacak şekilde her türlü şiddet ve tacizden arındırılmış bir çalışma ortamının sağlanması amacıyla hazırladığımız bu politika belgesinin uygulanmasını taahhüt ediyoruz.” değerlendirmesini yaptı ve toplantıyı hatıra fotoğrafıyla sonlandırdı.

http://www.zafergazetesi.org/haber/DISK-ten-Kadin-Haklarina-Yonelik-Duzeltme-Talebi/92383

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

‘Dönen dönsün ben dönmezem’ diyenler size boyun eğmez

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için inceleyebilirsiniz.