a

Siyasi partilere çağrı: ‘Ayrımcılık Romanların yoksulluğunu daha da arttırıyor’

Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Roman Diyalog Ağı, Dünya Romanlar Günü ve 14 Mayıs 2023’te gerçekleşecek genel seçimlere ilişkin bir açıklama yayımladı.

8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde ortak açıklama yayımlayan Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Roman Diyalog Ağı, yaptıkları açıklamalarda siyasi partilere seslendi.

Açıklamada, bu günün Romanların yaşadıkları sorunları, ayrımcılığı ve dışlanmışlığı dile getirmek için önemli bir fırsat olduğu belirtildi.

“Ülkenin dört bir yanına dağılmış olan Romanlar ve Roman grupları; Rom, Dom, Lom ve Abdallar bin yılı aşkın bir süredir bu topraklarda yaşıyor” denilen açıklamada önyargı ve ayrımcılığın yaşamın her alanında Romanlara büyük engeller oluşturduğunun altı çizildi.

“Ayrıca, bu önyargılar ve ayrımcılık, Romanların eğitim, istihdam, barınma ve sosyal güvence gibi temel haklarına erişimlerinde ağır sorunlarla karşı karşıya kalmalarına yol açıyor. Bu sorunlar da Romanların yaşadığı yoksulluğu daha da ağırlaştırıyor” ifadeleri yer aldı

Roman çocukların tüm bu ayrımcı ve önyargılı fikirler nedeniyle eğitimde eşit koşullara sahip olmadıkları, hatta eğitime erişimde büyük sorunların yaşandığı kaydedildi.

Açıklamada “Romanlar arasındaki işsizlik oranı ortalama yüzde 85 olup, tüm kırılgan gruplar içindeki en yüksek oranı teşkil ediyor” ifadesi yer aldı.

Yaşanan yoksulluğun, Romanların yaşamın her alanında karşı karşıya kaldığı önyargılar ve ayrımcılığın bir sonucu olduğu belirtilen açıklamada Romanların yaşadığı sorunlar sıralandı.

Sorunların çözüm beklediği belirtilerek  “Romanlar için büyük anlam taşıyan Dünya Romanlar Günü ve 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi vesilesiyle tüm siyasi parti yetkililerine bir kez daha seslenmek istiyoruz” denildi.

Talepler

Siyasi partilere şu talepler iletildi:

  • Romanlara ilişkin her türlü destek programı, politika, strateji ve eylem planının hazırlama, uygulama, izleme ve değerlendirme süreçlerinde Roman toplumunun tüm kesimlerinin katılımının sağlanması, görüşlerinin alınması ve söz sahibi olmalarına olanak tanınması.
  • Roman vatandaşların siyasi karar mekanizmalarına katılımın teşvik edilmesi
  • Romanlara yönelik nefret söylemleri, sosyal dışlama ve ayrımcı tutumların önlenmesine ilişkin yasal mevzuat oluşturulması ve bu tür vakaların önlenmesine yönelik var olan yasal yaptırımların uygulanması
  • 2020 yılından itibaren yaşanan pandemi ve büyük bir felakete yol açan Kahramanmaraş depreminden en ağır şekilde etkilenen Romanlara yönelik ekonomik destek paketlerinin oluşturulması ve Roman toplumunun ekonomik olarak korunmasına yönelik önlemler alınması,
  • Romanların toplumsal anlamda içerilmeleri ve sorunlarına çözüm amacıyla ulusal politikalar ve stratejiler geliştirilmesi; özel bütçe ve fonlar ayrılması, kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları hazırlanarak, bunların hızla uygulamaya konulması
  • Romanlara yönelik önyargılar ve kalıp düşüncelerin yol açtığı sosyal dışlanma ve ayrımcılığın resmen tanınarak, bu sorunun çözümüne ilişkin önlemler alınması, mücadele stratejisi ve eylem planlarının oluşturulması
  • Başta eğitim, politika ve medya alanlarında olmak üzere, Romanlara ilişkin resmi anlatı ve söylemlerin, demokratik toplum, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü ilkeleri kapsamında ve bu ilkeleri güçlendirecek şekilde pozitif bir çerçevede yansıtılması
  • Romanların zengin tarihi ve kültürü konusunda farkındalığın ve görünürlüğün artırılması ve Roman toplumunun bu konudaki girişimlerinin desteklenmesi.

https://gazetekarinca.com/siyasi-partilere-cagri-ayrimcilik-romanlarin-yoksullugunu-daha-da-arttiriyor/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ayrımcı ve ırkçı her politik tutuma karşı duracağız

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için inceleyebilirsiniz.