a

TİHEK Başkanı Muharrem Kılıç, kurumun 2022 faaliyetlerini değerlendirdi

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Muharrem Kılıç, 2022’de ayrımcılık ile mücadele kapsamında 32 ihlal kararı verildiğini bildirdi. TİHEK Başkanı Kılıç, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, kurumun faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kılıç, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, 28 Şubat, sığınmacılar ve düzensiz göçmenler konularında 5 tematik rapor ve yıllık rapor yayınladıklarını belirtti. 11 ilde toplantı düzenlediklerini söyleyen Kılıç, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi kapsamında 5 sempozyum, 3 zirve, bir panel ve bir fuar etkinliği yapıldığını kaydetti. 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nun 22’nci maddesi kapsamında ayrımcılık yasağıyla ilgili konularda karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak üzere istişare toplantısı yapıldığına işaret eden Kılıç, bu konularda bilgi ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla sivil toplum kuruluşları, kamu kurumlarından temsilciler ve bu alanda çalışan akademisyenlerin yer aldığı iki toplantı yapıldığını ifade etti. İnsan hakları konusunda, bilginin önemine değinen Muharrem Kılıç, kurum içinde 3, kurum dışında ise 20 eğitim düzenlendiğini bildirdi. Kılıç, hak ihlalleri konusunda hazırlanan raporlar doğrultusunda bir haritalama projesi üzerinde çalışıldığına vurgu yaparak, “Ülkemizin insan hakları haritasını çıkarma, sorun alanlarının nerelerde temeyyüz ettiğini ortaya çıkarabilmek adına bir haritalama çabası olduğunu ifade edeyim.” diye konuştu. İşkence ve kötü muameleye yönelik de bir denetim faaliyeti yapıldığını aktaran Kılıç, “Özellikle Birleşmiş Milletlerin işkence ve kötü muamelenin önlenmesine ilişkin, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmenin gereği doğrultusunda öngörülen bir mekanizma söz konusu.” dedi. Ayrımcılık ile mücadele kapsamında 32 ihlal kararı verildiğini kaydeden Kılıç, “Eşitliğin tesis edilmesi, toplumun bütün katmanları, hangi statüye, hangi renge, hangi dile, hangi dine mensup olursa olsun, ister vatandaş ister yabancı olsun toplumsal barış ve huzuru tesis ve temin etmek adına mutlaka eşitlik ilkesinin tesis edilmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı. Kılıç, “Sadece ihlal kararı vermiyor kurulumuz, eğer bu 15 yasada belirlenen herhangi bir kişi ayrımcılığa uğradığında buna ilişkin vermiş olduğumuz ihlal kararına eş zamanlı bir şekilde kurulumuz ihlale ilişkin bir idari para cezası uyguluyor.” diye konuştu.

Nefret söylemi ile mücadele konusunda da açıklamalarda bulunan Kılıç, şunları kaydetti: “Nefret söylemleri ile kitleleri manipüle etmek, bu noktada kamuoyunu tedirgin etmek, kamuoyunu bu noktada olumsuz, negatif mesajlar verme noktasında da duyarlılığımız olduğunu ifade etmeliyim. Buna ilişkin de bir kararımız olduğunu, bir basın mensubunun yazmış olduğu makalesinde nefret söylemi niteliğindeki ifadeleri üzerinde tespit niteliğinde bir ihlal kararı verdiğimizi ifade edeyim.” TİHEK’in global insan hakları ağının bir üyesi olarak, akreditasyon sürecini tamamladığını belirten Kılıç, şöyle devam etti: “Bu müjdeli haber, sevindirici haber gerçekten önemli, şu açıdan önemli çünkü biz ulusal insan hakları kurumları olarak 1993 yılında Paris ilkeleri çerçevesinde yapılanan diğer dünya akran kurumları ile birlikte bu noktada listede yer alan akredite olmuş ulusal insan hakları kurumu olarak Birleşmiş Milletler düzeyindeki akran kurumlar ile yapılan faaliyetlerde ayrımcılıkla mücadeleden tutun da insan haklarına yönelik olarak yapılan faaliyetlerde bulunma ve o toplantılara katılım hakkını bu vesileyle elde etmiş olduk.” Uluslararası çalışmalara ilişkin bilgi veren Kılıç, şunları ifade etti: “Zorunlu göç hareketlilikleri doğrultusunda, ciddi uluslararası düzeyde pozitif ayrışan birçok ülkeden pozitif ayrışan onurlu ve olumlu duruşuna paralel biçimde bizler de insan hakları uluslararası insan hakları sorunlarına ilişkin farkındalığı artırma, bu sorunları yerinde tespit etme, sorun alanlarına dair çözüm önerileri getirme noktasında da faaliyetler gerçekleştirdiğimizi ifade edeyim. Özellikle Karabağ’da yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin yerinde inceleme, savaş mağdurlarını ve savaşın gerçekleştiği bölgeleri de ziyaret etmek suretiyle tespit ettiğimizi ve raporladığımızı, uluslararası kamuoyuyla da paylaştık.” Kılıç, ayrıca 2022’de insan hakları ihlalleriyle ilgili 1913 bireysel başvuru yapıldığı bilgisini verdi.

https://www.haberturk.com/ankara-haberleri/29871502-tihek-baskani-muharrem-kilic-kurumun-2022-faaliyetlerini-degerlendirdi

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İstanbul Sözleşmesi için sırada Anayasa Mahkemesi var

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için inceleyebilirsiniz.