a

Urfa’da kadın istismarında korkutan artış

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Toplumun her kesiminde var olmasına karşın kadın, hak ettiği değeri bulamıyor, ikincil konuma itiliyor, istismara uğruyor, cinayete kurban gidiyor. Şanlıurfa'da da kadınlara yönelik birçok hak ihlali yaşanıyor. Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Zeliha Özen, Urfa'da kadınların uğradığı hak ihlallerini Ajans Urfa'ya anlattı.

Şanlıurfa’da kadına yönelik şiddet ve hak ihlalleri bireysel ve toplumsal şekillerde ortaya çıktığını belirten Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Zeliha Özen, kentteki kadınlara yönelik hak ihlalleriyle ilgili şunları söyledi: “Şanlıurfa ilimizdeki kadınlarımızın büyük hak ihlallerinden biri çalışma haklarının ellerinden alınması. Bu hak ihlalleri gerek emeklerinin sömürülüp hak etmedikleri maaşlarla çalıştırılmaları gerekse haksız nedenlerle işten çıkartılmaları ile ortaya çıkıyor. Bunlarla sınırlı olmayıp kadınlarımızın eğitim hakkı da elinden alınıyor. Köylerimizde ergenlik çağına giren kız çocuklarımız büyüyor gerekçesiyle okullardan alınıp tarlalarda ya da ev işlerinde çalıştırılıyorlar. Bunun devamında çocuk yaşta evlilikler ortaya çıkmakta ve çocuk gelinlerde ciddi artışlar yaşanıyor. Bir başka hak ihlali de kendi anadilinde eğitim hakkından mahrum bırakıldığı için kültürel soykırım tehdidi altında yaşamaya zorlanmaları. Ne yazık ki kadınların maruz kaldığı hak ihlalleri ve şiddetler artarak devam ediyor.

“ÖZEN: KADINLARDAN EVLİLİK ŞARTI OLARAK ÇALIŞMA HAYATINI BIRAKMASI İSTENİYOR”

Şanlıurfa’da çalışma hakları elinden alınan kadınları “sıkça duymakta ve görmekteyiz” diyen Özen, kentte kadınlara yüklenen rollere bakıldığında bu rollerin kadının çalışma hayatından çekilmesine zemin oluşturduğunu kaydetti. “Çünkü bu rollere ve değer yargılarına göre kadın kamusal alanda olmaması gereken birey olarak görülmektedir” diyen Özen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadının asli görevi özel alanla sınırlandırılmış ve çocuk bakım sorumluluğuna tabi tutulmuştur. Kadınlarımız, mülk yönetimi, miras hakkı, aile içi yönetimde söz sahibi olma hakkını eşit şekilde kullanamamaktadır. Bunlarla birlikte ilimizdeki bir diğer problem ise aileler tarafından eğitim hayatı sonlandırılıp erken yaşta evlilik hayatına atılan kadınlar evde çocuk bakım hizmetine tabi tutulmaktadır. Toplumumuzda erkeklerin ‘ev reisi’ olarak ailenin geçim düzeyini sürdürmesi zorunluluğundan kadınlarımızın çalışma hayatında olması istenilmemekte ya da evlilik yapmak isteyen kadınlarımıza evlilik şartı olarak çalışma hayatını bırakması istenmektedir. Şanlıurfa ilimizde bu oran diğer illere göre çok daha yüksek düzeydedir.”

“KADIN CİNAYETLERİ SON YILLARDA ARTTI”

Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Zeliha Özen, Türkiye’de işlenen kadın cinayetlerinde son senelerde artış yaşandığını kaydetti. Özen, son yıllarda neredeyse her gün internet sitelerinde, sosyal medya platformlarında ve gazete sayfasında bu türden en az bir haberle karşılaşmakta olduklarını belirterek, “Bu cinayetler yakından incelendiğinde, bunların aslında küçük bir oranının namus, töre ve ihtiras cinayetleri gibi mevcut kavramlarla örtüştüğü görülür. Kadın cinayetlerine ilişkin başlıca sebeplere bakıldığında ise bunların çoğunlukla ayrılık/boşanma, kadının kendi hayatına dair karar alması, kıskançlık, işsizlik ve reddetme olduğu görülmektedir” dedi.

https://www.ajansurfa.com/haber/14152119/urfada-kadin-istismarinda-korkutan-artis

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İzmir’de Feminist Gece Yürüyüşü: Kader değil patriyarkal kapitalizm!

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için inceleyebilirsiniz.